Nieuwe projecten

 

Nieuw project 1

Rond 2002 heb ik een stuk half verhard pad afgesloten. Op een gegeven ogenblik kwam ik erachter dat er onder deze paden eerst 15 centimeter sintels (poreuze steen) en daaronder 30 centimeter leemhoudend woudzand ligt. Aukje heeft het pad vrijgemaakt van brandnetel en Japanse duizendknoop en we hebben het pad afgegraven. Van de sintels heb ik een minibergrug gemaakt en het woudzand hebben we naar een zonnige plek gekruid. Dit voorjaar gaan we het inzaaien met 1-jarigen klaproos korenbloem en dergelijke. Het enige waar ik me een beetje zorgen over maak is dat het in de loop van de jaren gaat vergrassen en/of veel heermoes, maar dat zien we dan wel weer.

Afgegraven pad
Steentjes

Zand

Een half jaar later

Uitgegraven pad
Foto D. Het uitgegraven pad wordt geheel aan het zicht onttrokken door de overhangende Japanse duizendknoop. In het pad zelf groeit nog helemaal niets. Ik ben benieuwd hoe het zich verder gaat ontwikkelen.
Bergrug van sintels
Foto E. De bergrug van sintels valt in de zomer helemaal niet op. Er groeit wat klein springzaad en bonte gele dovenetel tussen. Deze laatste trek ik er weer uit.

Arm zandgrondstuk
Foto F. (juli) Het arme zandgrondstuk is direct wel een succes geworden. Ik kreeg er veel leuke reacties op. Het ziet er dan ook kleurrijk uit en het heeft wel tot in november doorgebloeid met gele ganzenbloem, korenbloem, pekanjer en reigersbek. Er verschijnt wel weer veel gras tussen maar tot nu toe is het makkelijk te trekken, alleen dan al die kiemplantjes weer proberen te laten staan is lastig.

Onze vlechtheg(gen)

We zijn een aantal jaren geleden begonnen met het aanplanten van een vlechtheg, bestaande uit meidoorn, een enkele sleedoorn, een hondsroos en als staander een lijsterbes. In het voorjaar van 2013 hebben we de boompjes ingezaagd en omgelegd wat nog best wel moeilijk ging. Toch heeft het het allemaal overleefd en het begint al een ondoordringbare haag te worden. Nu, eind 2014 zijn we weer een nieuwe vlechtheg aan het aanplanten.

Ingezaagde en omgelegde meidoornFoto: detail van ingezaagde en omgelegde meidoorn.
Ongesnoeide vlechthegFoto: de vlechtheg nog ongesnoeid.

Foto: dezelfde heg gesnoeid.

Foto: onze nieuw aangeplante vlechtheg. Behalve meidoorn en sleedoorn heb ik er ook een hanenspoordoorn en drie zuurbes (Berberis) stekken tussen gestoken, ik hoop dat deze aanslaan, want onze enige zuurbes doet het matig. Als staander heb ik voorlopig een zoete kers ertussen geplant. Over vier a vijf jaar kunnen we deze heg ook inzagen en omleggen. De struiken slaan bijna allemaal aan en tot mijn verbazing en grote vreugde doen ook de stekken van de zuurbes het erg goed.
Nieuw aangelante vlechtheg

naar volgende project