Aantekeningen

Met enige regelmaat maak ik aantekeningen. Zelf vind ik het toch wel leuk om dat af en toe terug te lezen. De nieuwste aantekeningen staan vanzelfsprekend helemaal onderaan. Bedenk ook dat we hier in Groningen erg noordelijk zitten en dit is ook nog eens een koude plek dus bloei en waarnemingen zijn altijd later dan zuidelijker en in Stad, er zit wel twee weken verschil tussen noord- en midden Nederland. Ik heb ook nog aantekeningen van vóór onze website en het is mijn bedoeling om daarvan een selectie hier te plaatsen. Bijna al mijn vroegere aantekeningen zijn in het voorjaar 2016 verbrand dus dit gaat helaas niet door.

 

 

Het jaar 2013 waarnemingen en bijzonderheden.

Het bleef dit voorjaar lang koud en zeker wat flora betreft bleef dit tot laat in het jaar merkbaar.

Insekten. Er zijn hier elk jaar veel libellen maar 2013 spande wel de kroon zowel wat soorten als aantallen betreft. Helaas heb ik weinig tijd om nauwkeurige waarnemingen te doen. 13 Mei 2013 heb ik opnieuw een glassnijder ♀ gezien.
Eindelijk weer een goed vlinderjaar althans in de zomer, o.a. heel veel kleine vos terwijl deze hier altijd slecht vertegenwoordigd was. Aan de andere kant zie ik relatief weinig bont zandoogje die andere jaren juist heel veel aanwezig was en de gehakkelde aurelia heb ik alleen in het voorjaar waargenomen. Dit jaar ook nog een paar distelvlinders waargenomen.
Krekels en/of sprinkhanen hebben we dit jaar heel weinig gezien en ook een bevriende tuinman was dit in zijn eigen tuin opgevallen.

Amfibieën. De kikkers waren dit jaar opvallend stil en in augustus-september zag ik nog heel veel piepkleine kikkertjes

Vogels. Ik denk voor de tweede keer de kleine bonte specht gezien te hebben maar het blijft een onzekere waarneming.

Zoogdieren. Een dood eekhoorntje gevonden, verder niets bijzonders te melden.

Het jaar 2014 waarnemingen en bijzonderheden.

Na een korte winter hadden we een heel vroeg zacht en warm voorjaar. Ik heb van vlinders een eerste waarnemingslijst gemaakt. Woensdag 5 maart kleine vos. 8 maart gehakkelde aurelia. 9 maart meerdere citroenvlinders, kleine vos, gehakkelde aurelia, dagpauwoog en ik zag ook al de eerste kikkers, nog klein 4 a 5 cm. 11 maart een vrouw doet melding van een vuurgoudhaantje. 27 maart heel veel konijnen zitten achter elkaar aan, er zijn ook een aantal beigekleurige konijnen. 28 maart boomblauwtje, klein geaderd witje en/of koolwitje. 29 maart oranjetipje. Woensdag 2 april bont zandoogje. 7 april groot koolwitje en er zijn deze dag in het algemeen vrij veel vlinders alleen de gehakkelde aurelia mis ik weer een beetje. 12 april vuurjuffer, regelmatig boomblauwtje en af en toe toch een gehakkelde aurelia, alleen zie ik nu geen kleine vos meer. 17 april landkaartje. 22 april eend met plusminus tien kuikentjes in de vijver, tegelijkertijd zie ik daar vlakbij een waterhoentje die moedereend en kuikentjes met rust laat terwijl ze normaalgesproken behoorlijk fel tegen eenden tekeer kunnen gaan (toch heb ik daarna nooit meer een kuikentje gezien). 26 april glassnijder ♀. 29 april men maakt melding van twee ijsvogeltjes bij de met kluit omgewaaide abeel. Wel meer mensen zien daar ijsvogeltjes. 30 april een soort glazenmaker boven de vijver. Vrijdag 2 mei koekoek, Martijn had hem vorige week al gehoord. 3 mei azuurwaterjuffer, smaragdlibel ♂ (geheel donker voorhoofd), hij bleef keurig zitten terwijl ik een boek haalde en ik kon hem nauwkeurig bekijken, prachtig.
Vanaf deze datum begon het te regenen werd het kouder en meer wind en dus weinig waarnemingen meer tot 15 mei toen de zon weer begon te schijnen en meteen waren er al weer veel insekten te zien.
15 mei de zwartrode schuimcicade Cercopsis (vulnerata) er zijn verscheidene op elkaar gelijkende soorten. 16 mei tijdens het gras trekken vind ik een kleine watersalamander.

Martijn vindt een vers muizennest in het gras. Een wolk langsprietvlindertjes Nemophora degeerella, komen hier veel voor. Martijn ontdekt ook nog een ransuil (met ‘oortjes’) in de eik op de rotstuin met veel poep eronder, dus hij bivakkeert er vaker. 22 mei platbuik (libel), relatief laat, meestal de eerste echte libel. Ik zie vandaag weer vrij veel (verschillende soorten) libellen vliegen, ik denk onder andere de grote keizerlibel. 24 mei atalanta (ik had hem 20 mei al bij mijn moeder in Winschoten gezien). Weer veel libellen o.a. gewone oeverlibel en ik denk boven de vijver een noordse witsnuitlibel. Zondag 25 mei er zit weer vrij veel krabbenscheer in de vijver en ik zie er glazenmakers bezig. Ik hoop op de groene glazenmaker, deze is Europees beschermd. Ook hoor ik al een paar dagen het waterhoentje telkens een kreet slaken. De tuin (ik heb een beetje een afkeer van dit woord) kreeg vandaag weer veel complimenten. Ter afsluiting van deze lange dag, terwijl ik dit opschrijf, komt er telkens weer een prachtige atalanta op mijn schouder zitten en even later ook nog een gewone oeverlibel, dit laatste heb ik nog nooit meegemaakt. 26 mei een groep (boeren)zwaluwen boven de tuin. Ik zag een pad een pad oversteken en ook nog een spitsmuis. Viervlek (libel). Vanaf eind mei tot eind juni zijn er elk jaar maar weinig (soorten) dagvlinders te zien. 28 mei de hele dag regen. 29 mei roofvlieg Asilus crabroniformis (foto onder).

31 mei groot dikkopje (vlinder). Het waterhoentje heeft kuikentjes. 4 juni goudwesp bij het insektenhotel. 8 juni eerste pinksterdag benauwd en later druilregen, bonte brandnetelroller. 9 juni zon, een kraai is een buizerd aan het pesten, gammauiltje. 11 juni een dode jonge (rans?)uil gevonden, distelvlinder, koevinkje. Vrijdag 13 juni en volle maan. Een stuk koeler, bewolkt, nog jonge eekhoorn in de buurt van de keet. 15 juni lantaarntje, ik zie ze niet veel hier. 17 juni het viel Martijn op dat we in tegenstelling tot andere jaren helemaal geen koekoek meer horen. Winterkoning probeert nog een nest in de keet te maken. 19 juni ondanks de regen zie ik nog een bruin zandoogje vliegen.
26 juni ik heb al een tijd geen aantekeningen meer gemaakt maar zag vandaag meerdere gehakkelde aurelia’s en ben daar erg blij mee en ook hoe de oeverbegroeiing rond de vijver zich ontwikkelt (met o.a. bloeiende grote boterbloem en watertorkruid) geeft veel voldoening. 16 juli alweer lange tijd geen aantekeningen gemaakt, niet omdat er niets te vermelden valt, maar ik heb het enorm druk en veel aan mijn hoofd. Vandaag kwam er een vrouw naar me toe die een prachtige foto van een ransuil heeft gemaakt. Ik heb gevraagd of ze hem op wil sturen.

Ransuil
Foto: Wil Driessen-de Jager.

Ik heb ook nog een prachtige kever gezien maar hij staat niet in het boekje via internet kom ik op vierbandsmalbok Leptura quadrifasciata. Veel vlinders vandaag vooral landkaartjes komen samen met veel andere insekten op wilde marjolein af. Ook gewone berenklauw trekt veel verschillende soorten insekten. 17 juli twee keer een sperwer gezien, de tweede keer zat ik samen met Martijn op een boomstam en hij kwam achter een lijster aan tussen ons door vliegen. We schrokken ons een hoedje. 18 juli warm, vooral op onze heuvel is het moordend heet. Maarten komt foto’s maken, o.a. witte reus (een zweefvlieg) zie hem hier elk jaar. 20 juli vreselijk warm, gehakkelde aurelia, ik zie hem dit jaar gelukkig weer regelmatig, ook zag ik een kleine slanke sluipwesp met lange staart en ovipositor (eilegbuis) tussen de spinnenwebachtig behaarde omwindselblaadjes van de donzige klit eitjes leggen (zie fotopagina wespen foto 8). 21 juli regen. 22 juli er is weer wat meer water in de vijver, regen heeft toch wel enige (kortstondige) invloed op het waterpeil. Het gebied kreeg twee keer welgemeende complimenten. 23 juli weer een vierbandsmalbok ♂ (beduidend kleiner). 27 juli bij de keet veel kleine kaardenbol en klitten. Het wemelt er van de verschillende soorten insekten. Ook weer de grote roofvlieg Asilus crabroniformis. 30 juli rupsen van groot koolwitje op look-zonder-look, de look-zonder-look heeft samen met groot nagelkruid veel last van meeldauw. 31 juli nog steeds veel riet trekken maar het gaat al veel makkelijker dan vorig jaar, alleen plaatselijk nog erg lastig. Ik vind de vijver en oevers de belangrijkste biotoop en deze hebben dan ook de hoogste prioriteit. Nog weer een gehakkelde aurelia gezien, ik heb ze gelukkig dit jaar regelmatig gezien daarentegen weinig boomblauwtje dit jaar.
Donderdag 7 augustus eindelijk weer regen, een dikke stortbui. Het schijnt in de rest van het land flink gehoosd te hebben, doch in Groningen bleef het de hele tijd droog. Voor de flora maakt het niets uit maar de vijver staat weer bijna helemaal droog. Ik zie ook alweer een week lang piepkleine kikkertjes (vorig jaar zag ik in september nog piepkleine kikkertjes). Maarten vond nog tijdens het verder uitgraven van een greppel een aantal kleine watersalamanders en is toen meteen gestopt. Hij zag ook nog een icarusblauwtje (foto dagvlinders), deze komt hier maar weinig voor. 11 augustus ondanks erg harde wind vliegen er veel (verschillende soorten) libellen. 20 augustus veel regen en fris voor de tijd van het jaar, ik zie weer vrij veel konijnen en ook veel kikkers en zodra de zon even schijnt verschijnen er ook weer vrij veel vlinders. De paddenstoelen schieten als paddenstoelen uit de grond o.a. onderstaande wasplaat.

Paddestoel

De gemeente heeft hier weer prachtig bloeiende bermen platgereden, ze hebben hier niks te zoeken, ik ben er zo flauw van. 21 augustus eindelijk weer mooi weer, nog wel koud en ’s middags betrekt het alweer. 24 augustus een nog jong klein eekhoorntje. 27 augustus landkaartje, gehakkelde aurelia, 22-stippelig lieveheersbeestje, Martijn weet te vertellen dat ze van eikenmeeldauw houden. Dinsdag 2 september, wat veel paddestoelen en ook veel soorten. Er is ook nog veel bloei, sommige soorten bloeien nog steeds vroeg, bijvoorbeeld de aardpeer en er hangt toch een enigszins herfstige sfeer. 3 september een dood nog jong konijntje van plusminus vijftien centimeter (helemaal gaaf). Het is druk op de tuin. Martijn vindt een rupsendoder (paddenstoel) met rups. 4 september een prachtige gehakkelde aurelia en nog veel meer soorten vlinders. Peter, die een openbare tuin op de Mauritsstraat beheert, komt langs. 14 september een paddenstoelenexcursie op de tuin. 16 september warm weer, cyclaampjes staan er mooi bij, ook de herfsttijloos bloeit al, ik zie regelmatig (een) eekhoorntje(s), ze maken een heel apart geluid. 19 september weer een prachtige dag. Slijm(voet)steelbundelzwam of goudvliesbundelzwam, ook prachtig op een afgezaagde stam van een witte abeel. Gelderse roos, (tros)vlier en lijsterbes hebben het dit jaar erg zwaar, er zit veel ziekte in en/of heeft last van vraat. 21 september het weer is omgeslagen, wind, koeler en af en toe een spatje regen. Gisteren tot 18.30 uur gebleven, mede door de lichtval hangt er hier ’s ochtends en ’s avonds een welhaast magische sfeer. 22 september 10.30 uur een dikke regenbui en we houden ermee op voor vandaag. 24 september mensen vertellen dat er een dode ringslang is gevonden in het Stadspark. Donderdag 2 oktober, Maarten heeft de zeven nestkastjes schoongemaakt, er zat overal wat in. De nestjes zijn niet allemaal van hetzelfde materiaal, de meeste voornamelijk van mos en haar, andere van hooi en één zelfs van dennennaalden. Ik ben volkomen uitgeput en neem twee à drie dagen vrij. 5 oktober na een lange periode mooi warm weer nu bewolkt, druilregen en kouder. Een lijsterachtige gebruikt elke dag mijn stoel als wc (zie foto hiernaast). 8 oktober kouder maar droog. IVN komt 1 november met de natuurkids een wilgentipi maken en ik ben de keet aan het uitmesten, wat een troep. 9 oktober het is weer warm vandaag, ik zag nog een bont zandoogje. Er stond in een artikel in de Volkskrant dat het bont zandoogje, in tegenstelling tot de nauwverwante argusvlinder, zich prima weet aan te passen aan de cultuurverandering, het is hier ook een zeer algemene vlinder. 10 oktober Maarten gaat drie weken op vakantie en Martijn gaat een week varen met Jeroen. 14 oktober veel konijnen, twee eekhoorntjes en een buizerd (en dat vrijwel allemaal tegelijk). 16 oktober het blijft zacht weer, nieuwe hekjes gemaakt en iemand vindt het meteen weer nodig om alle touwtjes door te snijden en dus ga ik maar ijzerdraad en krammetjes kopen. Er komen opnieuw weer meer paddenstoelen tevoorschijn onder andere pijpknotszwam, nevelzwam en een prachtig grote witte (anijs?)champignon en veel klein grut, nog geen vliegenzwammen. 19 oktober vliegenzwam het is T-shirt kortebroekweer. 20 oktober nog een soort sluipwesp Ichneumon suspiciosus. 22 oktober vannacht en vandaag storm, de helft van een dubbele berk omgewaaid en ik ben veel blad aan het harken. 23 oktober de gemeente banjert weer overal doorheen om bomen te inventariseren en vertrapt zo weer allerlei paddenstoelen. 25 oktober weer heel zacht weer, een vrouw verbaast zich erover hoe weinig schuw de konijnen hier zijn, ze maakt nog melding van een keer dat ze vermoedeijk een bunzing in een takkenhoop zag verdwijnen. Zelf zie ik nog een eekhoorntje en ook nog libellen (vermoedelijk een soort heidelibel). 26 oktober zondag en zacht weer, druk op de tuin en veel gedoe, leuk en niet leuk erg vermoeiend. 27 oktober nog een verse atalanta en regelmatig wespen. 31 oktober IVN zou morgen met de natuurkids een tipi van wilgen komen maken maar het gaat helaas niet door, te weinig animo. Ze willen het dit het aanstaand voorjaar op een zondag proberen. Zaterdag 1 november prachtig weer vandaag en V-vlucht ganzen, er vliegen ongeveer vijf kokmeeuwen boven de tuin, een kraai is een buizerd aan het pesten, de meeuwen zijn meteen verdwenen en komen even later weer. Verse citroenvlinders ♂ en ♀, bont zandoogje, dagpauwoog en nog een pantser?juffer. Eline van IVN komt samen met vriend een pruimenboompje “Victoria” planten. 2 november gehakkelde aurelia, zwarte knoopzwam op eik. 3 november Maarten weer terug. 6 november gisteren en vanmorgen koude mist, ’s middags breekt de zon weer door.

13 november weer mooi weer. Maarten heeft foto´s vanaf de heuvel gemaakt (zie boven). Er wilden twee enge mannen in onze vijver bezig maar uiteindelijk is dat goed afgelopen en hebben ze een kopje koffie en thee van ons gekregen. 26 november koude wind, ik kreeg complimenten van een vrouw over het beheer van de heemtuin. Ze vond het erg leuk dat er iemand enthousiast bezig is in het Stadspark en ook dat is iets wat de gemeente enorm onderschat. Donderdag 4 december het vriest al een aantal dagen heel licht en het is vrij somber weer. Ik ben weer bezig met een pad opgraven. Vandaag een email gekregen over nieuwe (water)plannen voor dit deel van het Stadspark, niet van de gemeente maar via iemand van de KNNV. Ik heb dan ook (weer) een dikke brief naar de gemeente geschreven. 18 december gisteren had ik een jongeman op bezoek die doet een cursus natuurgids van het IVN en hij wil de heemtuin als adoptiegebied gebruiken. Hij woont in Assen, doet de cursus in Sneek en werkt op de gasunie hier vlakbij. Vandaag heel zacht weer, het is wel overal dikke bagger. 25 december er is een dikke beuk voor tweederde afgeknapt, weer veel werk, ik zie regelmatig eekhoorntjes en een sperwer. Een paar leuke reacties gehad deze week.
2015 donderdag 8 januari, gisteren mooi weer vandaag druilregen. De nieuwe plek met woudzand schiet behoorlijk op, wat ook weer een zwaar werk, kruiwagens zand door de natte glibberige klei sjouwen. Vrijdag 6 maart hommel, gehakkelde aurelia als eerste vlinder. 7 maart wat bloeit er: sneeuwklokje, winterakoniet (weinig), krokus (wordt opgegeten door de konijnen), lenteklokje (nieuw), longkruid op veel plekjes. 8 maart citroenvlinder, honingbij, het is zondag en mooi weer en erg druk op de tuin, heel veel konijnen, ook meerdere eekhoorns. 9 maart Maarten en Martijn komen werken, 18 maart twee grote bonte spechten maken vlakbij dikke ruzie, citroenvlinders, meerdere gehakkelde aurelia’s, verschillende soorten hommels. Zondag 5 april eerste paasdag zon, citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos, bijen (hommels), zweefvliegen, de eerste kikkers, ik hoor het waterhoentje maar zie hem niet. 6 april tweede paasdag de tuin krijgt weer zeer welgemeende complimenten, wat richten de konijnen veel schade aan, er zijn er ook veel en vooral hier zeldzame planten moeten het ontgelden, waar maar weinig van is is het lekkerst, toch weer vier, vijf, zes, zeven mensen met loslopende honden, toch gelukkig geen problemen. 9 april heel mooi weer, gehakkelde aurelia, dagpauwoog, citroenvlinder. 10 april oranjetipje, klein koolwitje, er zitten hele kleine zwarte bijtjes o.i.d. op de (bijna) bloeiende zwartmoeskervel (zie foto onder rechts) en ik zie ook alweer veel andere insekten. Er zit weer een rosse woelmuis in en op ons stapelmuurtje bij de keet, wel heel leuk alleen moeten ze van onze muurvaren afblijven.

Zwartmoeskervel
Zwartmoesbij

12 april het is zondag ik kom om half elf op de tuin en heb meteen te maken met drie verschillende mensen met loslopende honden. Er slaapt regelmatig een dakloze in de vogelhut, ik had vorig jaar een keer grote problemen met hem, maar hij weet zich nu te gedragen (ruimt zelfs zijn rommel op) dus ik laat hem maar, ze zijn niet voor hun lol dakloos. De tuin krijgt weer dikke complimenten. Ik hoor en zie het waterhoentje, ze kunnen slecht zwemmen en lopen zoveel mogelijk over de waterplanten heen, ze houden dan ook van dichtbegroeide vijvers. 14 april bont zandoogje, twee gehakkelde aurelia’s met elkaar aan het dansen en vrij veel andere vlinders, alleen kleine vos komt hier vrij weinig voor. Gisteren struikelde je over de konijnen, vandaag zie ik er slechts af en toe één. 16 april een paartje goudvinken in de appelboom, eekhoorn. 26 april hard gewerkt vandaag, ik vind een zuiver witte pinksterbloem, de appelbomen gaan volop bloeien. 27 april weer hard gewerkt, Peter en Michiel komen langs, leuk maar vermoeiend, pas om 18.30 uur naar huis. We vinden nog een vreemde schermbloemige op de zonneheuvel (zie foto boven midden). Hij lijkt wel wat op een kleine bleke zwartmoeskervel en ik kan er ook niks anders van maken (het blijkt doorwaskervel te zijn). 30 april gisteren en eergisteren heb ik met een dertienjarige stagiair, Lucas, op de heemtuin gewerkt en hoewel ik vooral woensdag erg moe was vond ik het heel leuk en het ging allemaal goed. Hij heeft een hazelaar verder afgezaagd, we hebben hekjes gemaakt, een tweejarigenmengsel gezaaid (waar ik zelf tegenop zag, dus daar ben ik erg blij mee), planten gekocht en neergezet o.a. huislook op een pannendak en pannenkoeken gebakken. Er was prima met hem te werken, hij was snel van begrip en hij krijgt van mij dan ook een dikke voldoende. Ik zie het eerste boomblauwtje vandaag. Vrijdag 1 mei een winterkoning wil in de keet nestelen, een koolmees komt er touw plukken voor zijn nest, de eerste keer zag ik alleen het touw bewegen en ik dacht even dat er een slang in de keet zat. 7 mei na een aantal dagen dikke stormvlagen, regen en hard hagelbuien (arme broedvogels) eindelijk weer wat mooier weer. Het “oude” insektenhotel wordt redelijk bezocht, bij het nieuwe zie ik nog niet veel activiteit, maar dat komt vast nog wel. Vandaag de eerste kleine watersalamander gezien, bovenop de vlinderheuvel, waar ik er nog nooit eerder één heb aangetroffen. 8 mei het eerste landkaartje, verder citroenvlinder, oranjetipje, dagpauwoog, witjes en zoals (bijna) elk jaar vrij veel bont zandoogje, ook nog een boomblauwtje. Het is warm benauwd vandaag. 10 mei mooi weer, er komt een vrouw langs voor vrijwilligerswerk, altijd welkom. De tuin kreeg weer veel complimenten vandaag. Weer veel vlinders o.a. groot koolwitje en gehakkelde aurelia.
11 mei vuurjuffer. 13 mei atalanta, vuurjuffers e.a. libellen, ik zie ook een pas uitgekomen Rhyssa persuasoria, een soort sluipwesp, prachtig. 14 mei heerlijk rustig vandaag, morgen reunie van cursus Ecologisch hovenier (zie foto onder).

 Reünie cursus ecologisch hovenier

7 mei ik zie een eekhoorn uit een boomholte komen. 18 mei koekoek. 19 mei waterhoen met kuikens, we zien een schildpad in de grote vijver. 20 mei even een tijd zonder allemaal omgevingslawaai zou ook wel weer fijn zijn, ik las laatst in een artikel dat (verkeers)lawaai mensenlevens kost. De Anna Paulownaboom bloeit volop, je ziet het pas als de eerste bloem op de grond valt. Overigens bloeien bijna alle bomen en struiken dit jaar uitbundig………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Donderdag 2 juli dit communiqué is verschenen op http://news-groningen.blogspot.nl/ Gemeente Groningen oriënteert zich op beheer ecologische tuin Stadspark.

Martijn en Bart

Groningen, 24 juni 2015Het onderhoud van de ecologische tuin in het Stadspark wordt gedaan door een groep vrijwilligers. Omdat de samenwerking met één van de vrijwilligers niet goed verliep heeft de gemeente vanaf 1 juli de vrijwilligersovereenkomst met hem opgezegd. De gemeente gaat zich nu oriënteren op de toekomst van de tuin.De vrijwilligers hebben aangegeven dat ze graag het vrijwilligerswerk in het gebied voortzetten. Dat strookt ook met het beleid van de gemeente Groningen om burgers actief te laten participeren. De gemeente gaat zich oriënteren hoe de tuin in de toekomst beheerd moet gaan worden. De vrijwilligers zullen bij dit proces worden betrokken.Hierbij willen wij, de vrijwilligers van de heemtuin, iedereen bedanken voor alle steun. Niet alleen wij maar ook de gemeente zijn diep onder de indruk van het aantal handtekeningen en het aantal brieven dat naar de gemeente gestuurd is………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Donderdag 9 juli door alle toestanden een tijd geen aantekeningen gemaakt, ik had zaterdag 20 juni nog een rondleiding met de nadruk op eetbare planten, dit was ook weer erg leuk. Waargenomen vlinders zijn nog koevinkje, bruin zandoogje en zwartsprietdikkopje. Er zijn nu ook weer vrij veel (soorten) libellen. 10 juli twee grote bonte spechten hebben ruzie. Gehakkelde aurelia. Grofplaatrussula. 11 juli plantjes gekregen van mijn moeder o.a. scharlei, geel vingerhoedskruid, wild kattenkruid, rode zonnehoed en luzerne die geen luzerne is (hij bloeit geel en wordt ook nog opgegeten door de konijnen).

Al heel lang geen aantekeningen meer gemaakt, geen zin meer in en door alle toestanden loop ik ook achter in beheer, ik werk me kapot, elke dag week in week uit. Waar ik wel heel blij mee ben is de nieuwe vrijwilligster, ze komt vaak, werkt hard, ze doet het goed, (bijna) geen gezeur en het is nog gezellig ook. Verder nog wat waarnemingen: ik heb ook eindelijk een eikenpage gezien, reuzenhoutwesp (indrukwekkend), meerdere koevinkjes en gehakkelde aurelia’s. Eind juli is er veel regen en wind, maar het belooft beter te worden.

Donderdag 27 augustus de baas heeft er eventjes geen zin meer in.

Eind augustus heel veel atalanta, ik telde er tien op één koninginnenkruid bij de keet.
September een prachtige zwavelzwam op wilg, er zijn weer relatief veel paddestoelen dit jaar. 25 september een kleine vuurvlinder, jarenlang niet gezien, iets wat ik niet goed begrijp, zuring genoeg.
2 oktober we zien regelmatig eekhoorns, een ijsvogel bij de vijver, prachtige reactie van Wilma.
12 november nog een citroenvlinder, 18 november ik zie een fazantenpaartje (er zat hier heel vroeger ook een fazant), we zien een buizerd, een aalscholver overvliegen en puttertjes op de klitten. 20 november sperwer, zomerfijnstraal bloeit nog steeds. Waaiertje (paddenstoel) op beukenhout, erg fraai.

Bart
Op de foto ben ik aan de werkgroep uitleg aan het geven over de hier aanwezige grondsoort, zware onvruchtbare klei.
Foto: Ankie Schmidt.

Donderdag 17 december afgelopen vrijdag een rondleiding gegeven aan de werkgroep, dat ging weer goed, hij duurde bijna drie uur, ik vind rondleidingen heel leuk om te doen, wel vermoeiend, veel praten. Aanstaande maandag weer een bespreking met de werkgroep, behalve werkschoenen kunnen we nog steeds niets van de gemeente krijgen terwijl we dringend materiaal nodig hebben en ik moet zeggen dat ik daar goed van baal. De gemeente is wat dat betreft echt waardeloos bezig. We gaan dan ook op zoek naar sponsors zodat we financieel onafhankelijk worden. Aan € 2.000 per jaar hebben we genoeg want om meerdere redenen willen we met een minimum budget blijven werken.
De afgelopen weken veel dode konijnen gevonden, geheel ongeschonden en er is nu geen konijn meer te bekennen. Ik ben bang dat de virusziekte die de konijnen in Nederland al enkele jaren teistert nu ook hier losgebroken is. Maarten bevestigt terwijl we dit typen dat dit in het nieuws is geweest.
Vandaag heel zacht weer, de prachtframboos bloeit, er bloeit nog een klaproos en er vliegen nog verschillende insekten rond, zelf ben ik nog hard aan het werk.

30 december er is 22 december weer een vergadering van de werkgroep geweest en we kunnen nu dan toch eindelijk gereedschap en materiaal voor de heemtuin krijgen.

2016

Maandag 4 januari het is plotseling winter, wat sneeuw en in de loop van de week wordt het steeds kouder en de bevroren sneeuw maakt het spekglad overal. De afgelopen week heb ik het oude insektenhotel met nieuw touw en nieuwe stammetjes gerepareerd

Zaterdag 12 maart de eerste vlinder een gehakkelde aurelia, al wel honingbijen waargenomen, nog (steeds) geen hommels. 17 maart het is warm vandaag citroenvlinder, kleine vos, de bosanemoon begint te bloeien, de kerspruim (bloeit al bijna een maand) gonst van de (honing)bijen. Mieren zijn ook alweer actief. 21 maart ik zie een groene specht, dat maakt mijn dag weer een beetje goed. 24 maart eindelijk hommels. Vrijdag 1 april citroenvlinder, kleine vos, dagpauwoog, hommels en andere insekten ook al wel kikkers en we horen dagelijks de groene specht.

We zijn inmiddels bezig om een stichting voor de heemtuin op te richten zodat we de toekomst met wat meer zekerheid tegemoet kunnen zien.

Maandag 11 april we hebben dit jaar weer veel look-zonder-look, ik vind ze voordat ze bloeien mooier (zie foto) dan tijdens de bloei en ze zijn belangrijk voor het oranjetipje (vlinder) die hier dan ook relatief veel voorkomt.

13 april citroenvlinders, dagpauwogen, het eerste oranjetipje en nog een gehakkelde aurelia, veel (verschillende soorten) hommels, zweefvliegen en andere insekten. 17 april de eerste atalanta, kersvers, prachtig. 18 april een enerverende dag, Maarten, Martijn, Marieke en Wilma komen werken. Marieke, een nieuwe vrijwilligster heeft bolletjes meegenomen, Oxalis deppei en Allium moly, ik heb ze op onze rotstuin geplant. We zien twee eekhoorns met een piepjong eekhoorntje door de bomen zwieren. Drie groepen mensen komen vlak achter elkaar zonder blikken of blozen planten plat trappen, er is in het algemeen zo weinig respect voor wilde flora. We vinden nog een dood winterkoninkje, waarschijnlijk gesneuveld in de concurrentiestrijd. Intussen vind ik het prachtig hier, niet alleen de bloei, maar ook de plekken met al die verschillende kleuren groen en verschillende bladvormen. De zoete kers en Amerikaans krentenboompje beginnen te bloeien. De sleedoorn is, vreemd genoeg na deze zachte winter nu pas volop in bloei maar hij bloeit wel heel uitbundig. En er heeft iemand van de Gasunie gemaild voor een rondleiding, wat ik ook heel erg leuk vind. 20 april met Wilma en Martijn planten gekocht in Tuinland, een vreselijke winkel maar ze hebben toch wel een paar leuke soorten.

Woensdag 25 mei In de nacht van 2 op 3 mei is onze keet afgebrand, wat een ellende. Onze contactpersoon van de gemeente toonde zich erg betrokken. Hij ging wel net met vakantie doch zodra hij terug was heeft hij direct een nieuwe keet geregeld waarvoor een dikke pluim. Bovendien hebben we hem samen met twee mannen van Donkers zonder schade aan flora op een mooie plek kunnen plaatsen en we kregen ook nog eens een spade en een bats van hen cadeau, heel erg blij mee.

Zwerm honingbijen
Zwerm honingbijen

Bij een oud insektenblok was een zwerm honingbijen bezig zich te nestelen maar al snel was het grootste deel van de zwerm op de grond gevallen, ik heb werkelijk weer geen idee wat ik me hierbij voor moet stellen.

Het is nu 29 september 2016. Heel lang niet met de website beziggeweest. Ik heb nog wat aantekeningen van het afgelopen jaar.
Maandag 30 mei, na de brand, een nieuw schrijfblok, helemaal blank, een nieuw begin, blablabla, nieuwe keet, nieuwe gaspit, alweer nieuwe boeken aangeboden gekregen waar ik erg dankbaar voor ben. Gisteren bij het vlondertje een school van zes tot tien vissen (lengte 30 tot 40 cm) gezien, erg donker gekleurd, zwemmen vlak onder de oppervlakte en hebben een duidelijk gevorkte staartvin (iemand zegt karper of brasem). Koolmeesjes vliegen af en aan in een nestkastje, een grote bonte specht zit vlakbij in de zon op een dode boom te hakken. De nieuwe keet staat op een mooie plek maar het barst er van de muggen, we hebben ook last van hele kleine teken. Er bloeit heel veel vingerhoedskruid, dagkoekoeksbloem, hartbladzonnebloem, glanzige ooievaarsbek, roze winterpostelein, gele lis (jammer dat hij zo kort bloeit).

Woensdag 1 juni, twee kleinere eekhoorns op het pad als ik aan kom fietsen, ik kan ze tot op een paar meter benaderen, prachtig. 2 juni distelvlinder, het is bewolkt maar het blijft benauwd. 3 juni heerlijk vanmorgen. Rust en veel (zang)vogels, ook nog heel veel werk volop zon en erg warm, Wilma en ik blijven hangen. Eerst een vervelende man met een loslopende hond daarna kinderen die oorlog komen spelen op de tuin en weer moeilijk allemaal. 4 juni Ik heb geholpen op het Blauwe Huis. 5 juni Vandaag weer erg warm, heerlijk. Vader en zoon trappen planten plat om prachtig grote bloesem van een vlier te plukken, ik snap het echt niet, er is zoveel vlier. 6 juni schildpad aan het zonnen op een stam in het water. 8 juni bewolkt en het is frisser, winterkoninkje probeert steeds weer nest te maken in onze nieuwe keet. Ik heb een bevertjes(grassoort) teruggevonden die ik jaren geleden heb geplant. 9 juni eindelijk weer een beetje energie maar dan heb ik om 13.30 uur een vergadering waar ik weer helemaal geen zin in heb.

Kunstwerk van verbrande bouwkeet
Iemand heeft van het metaal uit de verbrande keet een prachtig kunstwerk gemaakt.

Zondag 3 juli ik ben er om 7.30 uur. Rond negen uur zie ik duidelijk een bunzing, hij of zij observeerde mij net zo nauwkeurig als ik hem/haar, ook met zekerheid een groot dikkopje (vlindersoort) gezien. Op onze arme zandgrond veel verschillende soorten vlinders. Martijn heeft voor mij de ecologische flora, 5 delen, voor € 17,50 op de kop kunnen tikken, dat was echt een koopje, heel blij mee. 4 juli drie eekhoorns op het pad, waarvan in ieder geval twee nog klein, die bleven lang zitten, ze zijn dan nog minder alert. 7 juli een stagiare van de Biologische Landbouwschool in Dronten komt voor een gesprek, ze wil eind augustus tot eind mei komen werken en leren. Ze wil hier vooral (wilde) plantenkennis opdoen. 27 juli een rode- of fluweelboleet.

Hier houden mijn aantekeningen weer op.

Het is 29 september, we zien veel eekhoorns de laatste tijd, ze zijn hazelnoten aan het verzamelen voor de winter. Er zit een kat op hen te loeren, ik probeer hem weg te jagen en hij hoeft me maar te zien of hij gaat er als een haas vandoor. Janneke, de stagiaire van de Biologische Landbouwschool komt elke maandag van 9.00 tot 16.45 uur, het bevalt van beide kanten erg goed. Elke keer besteden we anderhalf uur aan plantenkennis. Verder ben ik met haar bakken voor kruiden aan het maken, wat tot nu toe goed uitpakt. Ze wil ook graag fruitbomen leren snoeien, we hebben een paar fruitbomen (vooral appels), deze staan er slecht bij maar ze kunnen wel als voorbeeld dienen en ze mag ze snoeien.

Maandag 10 oktober, Martijn ontdekt omstreeks 12 uur ’s middags een scharrelend egeltje.

Egel

Wespenraat

16 oktober heerlijk warm weer weer, het is zondag en druk vandaag. Dagpauwoog, citroenvlinder en nog veel andere insekten. Een dier heeft een wespennest opgegraven, er liggen twee stukken raat, bij een van de stukken zijn nog wespen actief. Stobbezwam, deze is duidelijk tweekleurig, op een plek waar we jaren (meer dan vijf jaar) geleden zegekruid hebben gezaaid staat opeens weer een prachtig exemplaar, ik hoop dat hij nog zaad kan maken. (het heeft intussen gevroren en de plant is helemaal afgestorven). 17 oktober met Janneke de laatste kruidenbak gemaakt, Maarten en Wilma komen nog werken. Martijn is een week aan het varen

Woensdag 23 november we zijn eindelijk weer een keer bezig met de website

19 juli 2017 Dit wordt mijn allerlaatste aantekening. Ik ben ongeneeslijk ziek en het lukt mij helaas niet om nog langer op de heemtuin te werken. Ik ben heel, heel, héél erg blij dat Martijn, Wilma en Maarten samen met nog enkele anderen mijn werk voortzetten en ik heb hen ook gevraagd om door te gaan met de aantekeningen en waarnemingen te melden. Ik bezoek de tuin nog met enige regelmaat en ik vind het er fantastisch uitzien. Het is wild, het groeit allemaal enorm hard en het is heel veel en ook veel zwaar werk maar ze doen wat ze kunnen.
Verder wil ik hierbij nog alle bezoekers bedanken die mij in de loop der jaren hebben gesteund. Ik hoop dat jullie nog vele jaren (kunnen) blijven genieten van deze bizondere plek met zijn uitgebreide flora en fauna.

Op zondag 6 augustus 2017 is Bart overleden.

 
 
naar boven