Amfibieën (reptielen en vissen)

 
Amfibieën: groene kikker, ik wil nog eens uitzoeken en/of raad vragen welke soort(en) hier zitten, bruine kikker, heikikker (ook) uitgezet?, gewone pad en kleine watersalamander. Reptielen zijn hier niet aanwezig en zijn ook niet (snel) te verwachten. Vroeger is er nog wel verschillende keren een roodwangschildpad gesignaleerd doch dat is alweer jaren geleden.

Salamander.
Vissen. Er zijn in de vijver wel eens voorntjes waargenomen.

Vogels

Vogels: teveel om op te noemen. Vermeldenswaard zijn de grote zaagbek, elk jaar een paartje goudvinken, sperwers die nestelen, af en toe een houtsnip. In de winter zitten er vaak puttertjes op de klitten en de kaardebollen. Ik moet nog ergens een vogellijst van een andere vrijwilliger hebben maar ik kan hem nog niet vinden. Anders maak ik zelf wel een keer een lijst.

Goudvink.
een goudvink
Ooievaar.
een ooievaar

Buizerd en kraai.
een kraai is een buizerd aan het pesten
Nest roodborstje.het nest van een roodborstje

Vermoedelijk een jonge lijster.
een jonge lijster ?

Zoogdieren

Zoogdieren: heel veel rosse woelmuis, huisspitsmuis, vleermuissoorten (de meest algemene soorten komen hier wel voor), bruine rat, muskusrat, egel, weinig mollen, konijn en waar ik erg blij van word zijn de eekhoorns die hier (sommige jaren) ook nestelen, wezel heb ik wel gezien en ook een groter roofdier ik vermoed een bunzing. Hond, kat en mens.

Het barst hier van de woelmuizen. Ze veroorzaken niet-zichtbare schade aan gewassen, ze eten wortels, bollen, knollen, maar ze woelen ook de grond mooi los wat het wieden vergemakkelijkt en waardoor leuke soorten zoals look zonder look, kleine kaardebol, dagkoekoeksbloem zich makkelijk uitzaaien zodat de bosranden er al snel gevarieerd uitzien. We zien wel eens muizen en af en toe vinden we een dode muis.

Egels. Heel af en toe zien we er een, meestal als ze al oud zijn (Maarten heeft nog een opname van een heel oude egel met teken), ik heb nog eens een egelschedel samen met de stekels en een keer een dood jong egeltje gevonden. Op de vlinderheuvel heb ik twee keer in het voorjaar onder een hoopje blad een egel in winterslaap gevonden.

Mollen. Weinig molshopen, af en toe zien we een mol of vinden we een dode mol, meestal nog helemaal gaaf.

Konijnen. Het aantal kan van jaar tot jaar nogal verschillen, af en toe zien we ook wel een ontsnapt of afgedankt tam konijn doch deze overleven meestal niet. Het leukste ? verhaal vind ik wel dat ik met veel moeite pietepeuterige peterselieplantjes heb geplant, eindelijk klaar loop ik erbij weg, draai me nog een keer om, om er voldaan een blik op te werpen en zie een piepklein konijntje al mijn pietepeuterige peterselieplantjes opeten. Hij kijkt me aan van “nou lekker, daar mag je wel meer van planten”. Als je je rustig gedraagt blijven konijnen vaak gewoon zitten. In 2013 weer vrij veel konijnensporen in de sneeuw.

Konijn.
Konijn.

Elk jaar zien we wel eekhoorns. Afgelopen jaar probeerde een eekhoorn nog een nest te maken in een dikke eik naast onze keet doch daar is niets van terecht gekomen. Ik zag nog een keer een eekhoorn met een ei in zijn bek, achtervolgd door twee woedende kraaien, bloedstollend, uiteindelijk verdween de eekhoorn achter een takkenhoop en ik neem aan dat hij heeft kunnen ontkomen.

Roofdiertjes. Martijn en ik hebben een keer een wezel waargenomen bij de takkenhoop bij onze keet. Een andere keer liep er een spitsmuis voor me uit over een pad en als een bliksemschicht schoot er een wezeltje uit een takkenhoop te voorschijn en had hem te pakken. De wezel zag mij en schoot weer terug, ik ging een boek halen om te kijken welke spitsmuis het was doch toen ik weer ter plekke kwam was de muis verdwenen. Maarten heeft nog een keer een groter roofdiertje met een salamander in zijn bek waargenomen en twee keer heb ik ook een groter roofdiertje gezien, maar ze zijn zo snel dat ik niet met zekerheid durf te zeggen welke het was. Ik denk een bunzing. Door sporen in de sneeuw ben ik vrijwel zeker dat het een bunzing is en hebben we zijn hol ontdekt.

Egel.
egel gezien op 10 oktober

terug naar fauna